Високо в небето“ е американска драма от 2009-та, адаптация по едноименния роман

...
Високо в небето“ е американска драма от 2009-та, адаптация по едноименния роман
Коментари Харесай

Колко тежи животът ти? - ДЖОРДЖ КЛУНИ

„ Високо в небето “ е американска драма от 2009-та, акомодация по едноименния разказ на Уолтър Кърн .

Лентата печели Златен Глобус и БАФТА за най-хубав сюжет. В основната роля се изявява Джордж Клуни , който играе експерт по уволнения в корпорациите.

Героят на Клуни изрича философията си за живота посредством мотивиращи речи по време на целия филм, като една от тях заслужава изключително внимание:

Колко тежи животът ти? Представи си за миг, че носиш раница. Искам да усетиш презрамките на раменете си.

Усещаш ли ги? Сега желая да я напълниш с всичките неща, които имаш в живота си. Започни с дребните. Нещата по рафтовете и чекмеджетата, дрънкулките, сбирките.

Усети тежестта с повишаването й. Тогава започни да добавяш по-големи неща – облекла, трапезни уреди, лампи, чаршафи, тв приемника ти.

Раницата би трябвало да е много тежичка в този момент. И ставаш по-голям. Диванът ти, леглото, кухненската маса. Събери ги всички там. Колата, постави и нея вътре.

Домът ти, без значение дали е дребен апартамент или къща с две спални. Искам да събереш всичко в раницата си. Сега се пробвай да вървиш. Трудно е, нали?

Ето това си предизвикваме всекидневно. Претоварваме се, до момента в който най-после не можем да мръднем. И с цел да сме наясно, придвижването е живот.

Сега ще запаля тази раница. Какво искаш да извадиш от нея? Какво искаш да извадиш? Снимки? Снимките са за хора, които не могат да помнят.

Изпий малко гинко и остави фотосите да изгорят. Всъщност, остави всичко да изгори и си показа, че на следващия ден се събуждаш без нищо. Някак си е ободряващо, нали?

Сега, това ще бъде малко мъчно, тъй че спри с мен. Имаш нова раница. Само този път, желая да я напълниш с хора.

Започни с нормалните познати, другари на приятелите, хората към офиса и тогава премини към тези, на които се доверяваш с най-съкровените си секрети.

Твоите братовчеди, лели, чичовци, братя, сестри, родители и най-после – брачен партньор, брачна половинка, твоя другар или другарка.

Сложи ги в раницата. И не се притеснявай. Няма да те карам да я палиш. Почувствай тежестта на тази чанта.

Няма две отзиви – твоите взаимоотношения са по-тежките в живота ти. Чувстваш ли по какъв начин презрамките срязват раменете ти?

Всички тези договаряния и разногласия, секрети и взаимни отстъпки. Няма за какво да носиш цялата тази тежест. Защо не оставиш тази чанта?

Някои животни са направени по този начин, че да носят един различен, да живеят в симбиоза за цялостен живот – обречена обич, моногамни лебеди.

Ние не сме тези животни. Колкото по-бавно се движим, толкоз по-бързо умираме. Не сме лебеди. Акули сме.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР